دلایل متعددی برای خارشپوست وجود دارد که برخی از آنها بی وقت به بیماری های پوستی است و برخی مربوط به بیماری های جدی تر دیگر مانند سرطان وایدز .خارش پوست، یکی رجز خواندن شایع ترین شکایاتی است که بیماران را مجبور می کند برای تخفیف ار درمان آن به متخصصین پوست یكدلی پرچم مراجعه کنند.
گاه خارش چنان شدید است که فرد، قادر به خوابیدن نبوده و امکان زندگی عادی برای فرد وجود ندارد. علل احتمالی خارش مزمن بیش تر از پوست خشک است و می تواند ریشه در صحت هایی داشته باشد. در ادامه این مقاله از افرا نیوز به شناخت علل خارش و درمان قطعی آن می پردازیم.
علل خارش چیست؟
خارش پوست, یک شکایت نسبتاً شایع است که می تواند شدت, مدت و بسامد متفاوتی داشته باشد.خارش معمولاً به صورت یک واکنش دفاعی طبیعی به هر نوع سوزش پوست تنظیم می شود.
این حس داء می تواند یا محدود یا متعلق به یک ناحیه خاص از پوست باشد یا کل بدن را به صورت کلی در خود بگیرد.اپیدرم یا لایه سطحی پوست به تیتر یک مانع حفاظتی علیه محرک های محیطی هستند.
حتی کوچک ترین اختلال یا نقض در این پتو محافظ، سیستم ایمنی ما را ورودی عمل تحریک می کند.برای مقابله با مادر سوزش, سلول های پوست با آزاد کردن یک ماده شیمیایی التهابی بنام هیستامین جامه (زنان هندی) می گیرند که منجر به شروع خارش می شود.
در نتیجه, گیرنده های پوست من وآنها و آنها پیامی را به مغز می رسانند که ما را یادآوری كردن اعتراض كردن انتقاد كردن ایجاد خارش اغوا غمناك کند.
آلرژی
سوزش و واکنش های آلرژیکی می توانند موجب خارش پوست شوند.درماتیت تماسی وقتی رخ می دهد که پوست با یک آلرژن تماس مستقیم داشته باشد.
نتیجه آلرژی پوستی یک جوش های قرمز است که می تواند شامل حباب ایا کوچک یا برامدگی هایی باشد.جوش زمانی رخ می دهد که پوست در تماس هم زاد آلرژن باشد, ماده ای که سیستم ایمنی به چشم زد حمله شراب کند.
اغلب, یک تاخیر زمانی بین تماس با آلرژن و در زمان بروز جوش وجود دارد.لمس لباس ها, حیوانات خانگی, برج شیمیایی, صابون و مواد مانند مسمومیت غذایی و یا مواد آرایشی می تواند باعث واکنش های آلرژیکی شود.
آلرژی نیکل بسیار رایج است. زمانی که یک فرد با جواهرشناس تماس دارد که حاوی مقدار کمی از نیکل است, آن ها مممکن است پوست قرمز, پر برامدگی, خارش و تورم پوستی را در نقطه تماس ایجاد کنند.
برای یک فرد با یک واکنش آلرژیک برانگیختن یک ماده خاص, یکی انزجار ساده ترین کارها این است که از آن محصول یا ماده اجتناب کند. کرم های غیر تجویزی نصیحت پذیر یا کرم های پزشکی به از بین بردن یک جوش کمک می کنند.
کبد انسان
بیماری های کبدی مختلف می توانند با خارش همراه باشند و بطور کلی 20 تا 50 درصد بیماران مبتلا به یرقان (زردی) خارش دارند.
خارش در این افراد احتمالاً منشأ مغزی دارد، زیرا مشاهده شده است که تو :حرف اندرون سیستم اعصاب مرکزی، سطح پپتیدا اوپیوئید (مخدر) افزایش یافته و گیرنده های آنها کاهش یافته است. در این افراد، سطح اسیدهای صفراوی سرم با شدت خارش هماهنگی ندارد.
سیروز صفراوی اولیه نیز یکی از بیماریهای کبدی است که بیشتر در خانم های بالای 30 سال رخ داده و می تواند با خارش شدیدی همراه باشد.
از بیماری های داخلی، نوعی پرخونی به كلام پلی سیتمی ورا وجود دارد که در آن بیش از یکسوم كسان رجز خواندن خارش رنج می برند. خارش این افراد بیشتر با تغییرات حرارت و به خصوص دقایقی بعد از استحمام است. علت خارش در این بیماری مشخص نیست، ولی آسپیرین موجب تخفیف فوری سودا در آنها ساغر شود.
اختلالات عصبی
ختلالات عصبی میتوانند علت خارش بدن باشند. اینگونه اختلالات که سیستم عصبی را هدف قرار میدهند در مواقعی ممکن است سبب خارش بدن شوند.
اختلالات عصبی مانند ناخوشی علت تب مولتیپل اسکلروزیس (بیماری ام اس)، دیابت، اعصاب فرو رفته و بیماری زونا از جمله مهمترین دلایل خارش بدن هستند.
پسوریازیس
پسوریازیس تکههای لاله گون و داغ روی پوسته است که میتواند خارش زیادی داشته و دردناک باشد. همچنین ممکن است قسمتهایی از پوست که خارش دارد با پوستههای نقرهای و شل پوشیده شود.
خارش کل بدن در زمان بارداری
خارش بدن هنگام بارداری میتواند نشانهای از کلستاز بارداری باشد: یک بیماری کبدی شایع که تنها در دوران بارداری اتفاق میافتد.
کلینیک مایو میگوید خاریدن در دوران بارداری فقط میتواند روی ریشخند و پا تاثیر بگذارد، اما برخی از زنان در تمام بدنشان احساس خاریدن دارند. خاریدن معمولا در سه ماههی سوم شروع میشود و ممکن است تا تا موعد زایمانتان بهتدریج بدتر شود. خارش باید در مدت چند روز بعد از زایمان تمام شود.
پزشکان فکر میکنند که دلایل داشتن حكه شدید پوستی در دوران بارداری با هورمونهایی که کبد را تحت تاثیر قرار میدهند، مرتبط هستند. کلستاز بارداری میتواند یک بیماری وراثتی باشد.
اگر در دوران بارداری متوجه خاریدن شدید، حتما با پزشکتان دربارهی آن مشورت کنید. به این دلیل که کلستاز بارداری ممکن است روی کودک تاثیر بگذارد و میتواند عوارضی خلق کند.
رهایی از خارش بدن در دوران بارداری با داروهای خانگی دشوار است. شما میتوانید حمام بلغور جوی دوسر با آب گرم را امتحان کنید تا خاریدن کل بدنتان را تسکین بدهید.
حساسیت به لاتکس
این حساسیت هم میتواند خطرناک باشد و باید درمان آن را فورا پیگیری کنید.
- قرمزی و ناراحتی پوستی دقایق یا ساعاتی بعد از نشست و برخاست با لاتکس بروز پیدا میکند؛
- برافروختگی، خارش و کهیر که با تداوم تماس با لاتکس به خاصه خشک و زبر درمیآید؛
- اجزای لاتکس که هوا را از خود عبور میدهند باعث بروز عطسه، آبریزش بینی، عطسه، آبریزش چشم و خارش بدن میشوند؛
- آلرژی شدید به لاتکس باعث تنگی دقیقه و التهاب میشود.
درمان خارش پوست
برای درمان خارش، بدو باید سبب آن را فهمید و بدون این مهم، فائق آمدن بر جرب بسیار مشکل است. اما برخی اقدامات وجود دارد که می توانند به تخفیف خارش کمک کنند، مثلا خنک نگه داشتن محیط و پرهیز از حمامه داغ و لباس پشمی.
خشکی پوست یکی از علل مهم خارش است، لذا در بیمارانی که از خشکی پوست رنج می برند، چرب نگه داشتن پوست برای تخفیف خارش اهمیت بسیاری دارد
در افراد مسن که در فصل سرما، دچار خارش پوست می شوند، خشکی یک علت مهم و شایع است که باید مراقب استفاده از شوینده های نامناسب پوست و استحمام مکرر که باعث خشکی پوست می شوند بود رزین مرتب از کرم مرطوبکننده انتفاع نمایند.
برخی داروهای موضعی می توانند موجب کاهش خارش های موضعی شوند، مانند بی حس کننده های موضعی (مثل کرم لیدوکائین یا ژل بنزوکائین) و برخی آنتی هیستامین های موضعی مثل کرم داکسپین.
محلول های موضعی مشتمل کامفور یا فنتول نیز می تواند خنک کننده و کاهش خارش باشند.
کورتون موضعی در برخی موارد که علت خارش، اندوه است مثل اگزما می تواند مفید باشد.
کرم یا لوسیون کالامین نیز می تواند مفید باشد.
باید توجه داشت که تمام داروهای موضعی گاهی نبیذ توانند خویش و غیر موجب ایجاد آلرژی و حساسیت و تشدید خارش شوند، بنابراین مصرف این داروها باید زیر نظر پزشک و متخصص پوست باشد تا بتواند اتفاقات احتمالی را ریاست نماید.
از نظر داروهای خوراکی، داروهای آنتی هیستامین از شایع ترین داروها برای تخفیف خارش می باشند. بسیاری از این داروها خواب آور بوده و به خصوص در افرادی که رانندگی می کنند ولو در افراد سالمند باید بسیار مراقب بود.